- Gestaltterapi


Relation, kontakt och gränser

När du längtar efter förändring men inte vet hur du ska komma vidare, kan det vara både befriande och utvecklande att ta hjälp av en erfaren samtalspartner, som kan hjälpa dig att reda ut tankarna, få nya perspektiv och hitta vägen fram.

Gestaltterapi kan passa dig som till exempel vill:

  • få stöd under en svår period i livet
  • lära dig att hantera stress och höga prestationskrav
  • stärka din självkänsla; inte styras av vad andra tycker och tänker
  • bearbeta tidigare erfarenheter som ger psykiska/fysiska symptom idag
  • reda ut tankar och känslor för att kunna fatta ett viktigt beslut
  • få ut mer av dina relationer, privat och på jobbet
  • utvecklas och lära känna dig själv närmare

Hur går gestaltterapi till?

I gestaltterapin arbetar vi med det utforskande samtalet som bas, med stor nyfikenhet på vad som gömmer sig bakom orden. För att nå det som finns på djupare nivåer kan vi på olika vis rikta uppmärksamheten mot kroppsförnimmelser och rörelser liksom känslor, bilder och tankar. Vi kan också pröva olika medvetenhets- och närvaroövningar, guidade meditationer etc. För att stötta processen integrerar jag ofta element från Somatic Experiencing

I terapin får du hjälp att märka, förstå och förändra hur tidigare erfarenheter, liksom omedvetna behov och föreställningar, påverkar kontakten med både dig själv och andra, här och nu. Du kan också få hjälp med att avsluta gamla händelser (s k "unfinished business"), vilket gör det möjligt att bli mer närvarande i det som faktiskt är

Gestaltterapin bidrar ofta till känslan av att i högre grad kunna påverka sitt liv, och att man får en lugnare, enklare och mer harmonisk relation till sig själv och andra.

Gestaltterapins människosyn och förhållningssätt

"Gestalt" betyder meningsfull helhet, och gestaltterapin bygger på en humanistisk, existentiell och holistisk människosyn. Metoden är fenomenologisk och till stora delar upplevelsebaserad. Medveten närvaro, ansvarsfulla val samt gränser och kontakt är några centrala teman. 

Människan ses som en helhet där kropp, själ, tankar och känslor inte kan separeras från varandra, utan istället utgör olika dimensioner av den mänskliga upplevelsen.

Utgångspunkten är att människan blir till i relation och samspel med sin omgivning, och därför bara kan förstås mot bakgrund av sammanhanget. Gamla överlevnadsstrategier och beteendemönster är enligt gestaltterapin från början kreativa och sunda sätt att anpassa sig till en osund situation. Psykisk ohälsa som krisreaktioner, ångest och depression betraktas utifrån ett i huvudsak existentiellt perspektiv.

Den terapeutiska relationen ses som läkande i sig och utgör grunden för själva terapin. Detta kräver att jag som terapeut är närvarande både som yrkesperson och medmänniska, och att jag är öppen för och uppmärksam på hur jag själv påverkar det som sker i rummet. Vi formar terapin tillsammans.